Zwaartekracht, 1 juni 2013

Het RSB en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam gaven op 1 juni een eigentijds concert rond het thema zwaartekracht. Centraal stond de cantate ‘Grief of Gravity’, waarbij componiste Monique Krüs zelf soleerde als sopraan! Tijdens het concert zorgden jonge evenwichtskunstenaars voor visueel spektakel toen zij aan lange linten de zwaartekracht tartten.

 

‘Grief of Gravity’ verhaalt van twee geliefden: Awareness en Gravity. Miljarden jaren waren Bewustzijn en Zwaartekracht met elkaar verstrengeld, tot een lichtstraal hen elkaar werkelijk deed zien. Uit hun liefde kwam Materie voort. Zijn duistere rol veroorzaakte het grote verdriet dat het stuk zijn titel gaf…

 

Ook de rest van het programma was bijzonder. Koor en orkest speelden bijvoorbeeld de ‘Onbeduidende Polka’ en de ‘Wals van kwart voor middernacht’, muzikale kunststukjes op prachtige gedichten van Paul Van Ostaijen. En ook afzonderlijk lieten Rotterdams Symfonisch Blaasorkest en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam zich horen met twintigste-eeuwse muziek. Die is soms vrolijk, dan weer woest of juist teder, soms traditioneel, soms vooruitstrevend – maar altijd melodieus.

 

Bewegingskunstenaars van circustheater De Paraplu verbonden de verschillende muziekstukken met elkaar. Vanuit hun achtergrond bij Circus Rotjeknor buitelden de artiesten in de concertzaal naar beneden en weer omhoog, spottend met de zwaartekracht.

 

Informatie

Juni 1

Tijd: 1 Juni 2013 om 20:00

Locatie: Reyerdijk 67 Rotterdam