Hemel & Aarde, 15 november 2014

MUZIEK OVER HEMEL & AARDE IN DE BERGSINGELKERK

 

De fraaie Bergsingelkerk in Rotterdam-Noord was het toepasselijke decor voor een bijzonder concert: Hemel & Aarde. Tijdens dit concert waren maar liefst twee Rotterdamse orkesten te horen. Politie Harmonievereniging Hermandad onder leiding van dirigent Sebastiaan Hettema en het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest met dirigent Anton Weeren brachten je in hoger sferen – en weer met beide benen op de grond.

De Bergsingelkerk werd in 1913 ontworpen door Tjeerd Kuipers en kreeg in 2000 de status van gemeentelijk monument. Er volgde een ingrijpende restauratie, waarna de kerk in 2006 haar deuren weer opende. De gastvrije ruimte wordt tijdens het concert van 15 november gedeeld door twee Rotterdamse orkesten. Met trots presenteren zij samen een bijzonder gevarieerd programma.

 

Kriskras over de aarde

Politie Harmonievereniging Hermandad nam ons mee kriskras over de aarde. We ontmoetten de Kalief van Bagdad en hoorden zijn Oosterse muziek van de hand van F.A. Boieldieu. De muziek van Carl Wittrock gaf het publiek kippenvel: in Antarctica verklankte hij het landschap van de zuidpool. Verder ging de reis… per trein dwars door Oregon; in deze avontuurlijke compositie van Jacob de Haan kruisten huifkarren, cowboys en indianen ons pad. As the moon whispers van Benjamin Yeo blikte alvast vooruit op de muziek van na de pauze… De foto’s zijn van Mario Elshout.

 

De ontdekking van de hemel

Na de pauze gaf het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest invulling aan het hemelse thema. We speurden de nachtelijke hemel af en lieten u Orion horen, de pulserende, statige mars van componist Jan Van der Roost. Ook de maan haalden we voor de telescoop, om op zoek te gaan naar Kevin Houbens Lake of the Moon. En natuurlijk mochten Mars en Jupiter niet ontbreken, twee delen uit het meesterwerk The Planets van Gustav Holst. Mezzosopraan Eline Welle zong ten slotte de sterren van de hemel in enkele bekende aria’s uit Orfeo ed Euridice en Die Fledermaus. Mario Elshout en Krijn Kok namen de foto’s.

 

Informatie

November 15

Tijd: 15 November 2014 om 20:00

Locatie: Bergsingelkerk, Bergsingel 150 Rotterdam