De Oorzaak / Orgelpark, 10 april 2016
Op zondag 10 april kreeg het RSB de kans om in het Orgelpark te spelen, een gerenommeerd kunstcentrum in Amsterdam waar het orgel centraal staat. Was het orgel traditioneel vooral dienstbaar aan het gebouw (de kerk), in het Orgelpark staat het gebouw in dienst van de orgels en hun muziek. Het Orgelpark is gehuisvest in de prachtig gerestaureerde Parkkerk vlakbij het Vondelpark. zie www.orgelpark.nl
In het orgelconcert kreeg De Oorzaak – een nieuwe compositie van Anton Weeren – een prominente rol binnen een volledig concertprogramma voor kerkorgel en harmonieorkest. In het programma werden moderne werken voor orgel en orkest (Alleluia! Laudamus Te van Alfred Reed en Concertino van Jan van Dijk) gecombineerd met klassieker repertoire (het derde deel uit de Orgelsymfonie van Saint-Saëns). Tevens waren orgel en orkest afzonderlijk te horen. Jan Hage kreeg carte blanche voor een improvisatie – perfect passend in het thema van de vrije wil. Het RSB speelde een mooi arrangement van de Suite Gothique uit 1895 van Léon Boëllmann.
Onderaan de pagina kun je meer informatie vinden over De Oorzaak.
Krijn Kok maakte deze sfeervolle foto’s in het prachtige Orgelpark. Dat is heerlijk nagenieten… Dankjewel, Krijn!
De compositie De Oorzaak
Voor de nieuwe compositie De Oorzaak koos Anton Weeren voor het levensbeschouwelijke thema van de vrije wil als onderwerp. Teksten van Spinoza en uit het Bijbelboek Genesis vormen zijn uitgangspunt. Spinoza schreef dat noch God, noch de vrije wil de enige oorzaak is van de vrije menselijke daden. God en de wil werken samen als eerste en tweede oorzaak. God als eerste, de wil als tweede ondergeschikte oorzaak. In de compositie staat het kerkorgel symbolisch voor God, terwijl het harmonieorkest de mens en zijn vrije wil verbeeldt. Die vrije wil is te horen in de manier van samenspel en daarnaast in de improvisatiemomenten die het orkest op enkele plaatsen krijgt. De toepassing van improvisatietechnieken is ongebruikelijk binnen het repertoire van harmonieorkesten. Dat geldt ook voor de toepassing van elementen uit de ‘minimal music’. De improvisatie vindt overigens plaats binnen vastgestelde kaders: een relatieve notenbalk, waarin zowel het ritme als de lijn (van hoog naar laag of andersom) zijn bepaald. De compositie bestaat uit 3 delen, die samenhangen qua spanningsopbouw, thematiek en gebruik van het materiaal: Ik ben, Kennis en Het Oordeel.
Informatie
April 10Tijd: 10 April 2016 om 14:15
Locatie: Gerard Brandtstraat 26, 1054 JK Amsterdam
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.