De Oorzaak / Laurenskerk, 12 maart 2016

Zaterdag 12 maart was de voorpremière van De Oorzaak te beluisteren tijdens het Promenadeconcert van Rotterdam Orgelstad. De virtuoze organist Jan Hage en het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest speelden de nieuwe compositie van dirigent en componist Anton Weeren voor kerkorgel en harmonieorkest. De Oorzaak gaat over de vrije wil van de mens en bestaat uit drie delen: Ik ben, Kennis, Oordeel. In de compositie staat het kerkorgel symbolisch voor God, terwijl het harmonieorkest de mens en zijn vrije wil verbeeldt. Die vrije wil is te horen in de manier van samenspel en daarnaast in de improvisatiemomenten die het orkest op enkele plaatsen krijgt.

 

Het is voor het RSB heel uitdagend om met Jan Hage samen te werken. Deze toporganist heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de improvisatie en draagt hedendaagse muziek een warm hart toe. Hij is de organist van de Domkerk in Utrecht, een van de belangrijkste organistenposten van Nederland. De eerste uitvoering afgelopen zaterdag smaakt naar meer! Voor iedereen die het concert gemist heeft & voor iedereen die het stuk nogmaals wil horen, voeren we het dit voorjaar nog tweemaal uit:

 

Zondag 10 april 2016 (14.15 uur), Orgelpark Amsterdam, Gerard Brandtstraat 26, 1054 JK Amsterdam. Toegang € 15,- (bestellen via www.orgelpark.nl)

Zaterdag 18 juni 2016 (20.00 uur), Groote Kerk, Kerkplein 2, 3144 EK Maassluis. Toegang € 8,- (uitsluitend aan de zaal).

 

Deze prachtige foto’s maakten Paul Fox en Krijn Kok tijdens onze uitvoering in de Laurenskerk. Ook Frank Wijnbergen deed een duit in het zakje. Dank eveneens aan Gerco Schaap, eindredacteur van maandblad ‘De Orgelvriend’ en Sjaak van Gijzen van Rotterdam Orgelstad!

 

 

 

Informatie

Maart 12

Tijd: 12 Maart 2016 om 15:00

Locatie: Grotekerkplein 27 Rotterdam